pavcek-sasa

Saša Pavček

Diplomirana igralka, prvakinja SNG Drama v Ljubljani, docent za dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani, piše dramska besedila, pesmi, eseje. Doslej je odigrala preko devetdeset vlog klasičnega in modernega gledališkega repertoarja, igra na filmu in televiziji, bila je nominirana za najboljšo TV igralko leta 2003. Študijsko se je izpopolnjevala v Parizu, kjer je v Théâtre Arcane igrala Sarah v Pinterjevem L’amant(1987).

Za svoje igralsko delo je prejela več nagrad, med njimi:
dve Severjevi nagradi, zlato ptico za plesno umetnost, mednarodno nagrado Veljko Maričić, nagrado Prešernovega sklada, Zlato školjko za monokomedijo Bužec on, bušca jaz, naziv Žlahtna komedijantka, Priznanje Univerze v Ljubljani za vrhunska umetniška dela, Borštnikovo nagrado itd.

Trikrat je bila nominirana za nagrado Slavka Gruma:
leta 2003 za dramski prvenec Čisti vrelec ljubezni, tragikomedija je bila uprizorjena v ljubljanski Drami, prevedena je v šest jezikov, izšla je l.2006 v ‘Sovremena slovenečka drama’, Štip v Makedoniji, uprizorjena je bila tudi v Pozorištu Prijedor leta 2007;
leta 2005 za monokomedijo Al’ en al’ dva?( 2004), uprizorjena 2004, prevedena je v italijanščino in angleščino, zanjo je prejela tudi mednarodno literarno nagrado Umberto Saba 2004;
leta 2008 za dramo Pod snegom( 2008).

Leta 2008 je prejela drugo posebno nagrado Unesca Mir in prijateljstvo za radijsko igro Arija ( 2008, Esfahan). Arija je bila odrsko uprizorjena v Hercegnovem leta 2008.

Na odru zvečer (2005) je Sašin knjižni prvenec, ki mu je literarna kritika nadela znak SQ in jo kot avtorico izbrala med deset najboljših slovenskih piscev zadnjih dveh let, ki so zastopali Slovenijo na Frankfurtskem knjižnem sejmu oktobra 2006.

Njena zadnja dramska besedila so:
V Etru 2008 (celovečerna varianta Arije), radijska igra Izginuli (posneta 2008) in radijska igra Gaudeamus (posneta 2008).