Igor Likar

Likar-Igor

Igor Likar

Pesnik, režiser, dramaturg, scenarist in publicist. Ukvarja se z umetniško radiofonijo, režijo, pisanjem iger, scenarijev in z dokumentarnim filmom. Končal Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smeri režija in dramaturgija. Od leta 1979 deluje kot režiser v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija na RTV Slovenija, kjer je režiral več kot 180 dramskih besedil, dokumentarnih iger in eksperimentalnih zvočnih del. Sodeloval je tudi v mednarodni skupini ekspertov Ars Acustica pri EBU od njene ustanovitve v Firenzah, na številnih mednarodnih simpozijih v tujini in je avtor več v tujini nagrajenih zvočnih del.

V gledališču je režiral predstave po delih Becketta, Strindberga, Camusa, Montherlanta, Jerofejeva, Ghelderoda, J.M.Barriea, B. A. Novaka, Koviča, Kocbeka, Kosovela in drugih.
Tudi scenarist in režiser prireditev ob podelitvah nagrade Kresnik za najboljši roman leta in mednarodne nagrade Vilenica.

Poezija:

1982 Neslišni dogodki
1989 Neizgovorjena zemlja
1990 Potovanje čez Mojzesov spomin
1991 Lastovice in vojaški škorenj

Proza:

1993 Gora, čakajoč preroka

Radijske igre:

1979 Čudež gospoda Alessia
1986 Če bi čebele pele
1987 Pravljica o sekiri in belem macesnu
1988 Uklenjeno srce
1988 Brisanje resničnosti (leta 1988 na natečaju v Peruggi izbrana med pet najboljših svetovnih besedil, uprizorjena v Nemčiji na SWF, v Izraelu, v Češki, na Madžarskem, na RAI)
1988 Izdaja neba
1989 Deklica Krilčica
1989 Sla in oblast
1990 Stekleni stolp (leta 1990 predstavnik Slovenije na Prix Italija 92, predvajajo ga na RAI Trst)
1990 Letim iz dežele temnih prividov
1990 Prst spomenika
1991 Potop (leta 1991 zastopnik Slovenije na Prix Italija 94)
1991 Vojni weekend
1991 Kolombina in črni klovn
1992 Apostoli in zbiralci groze (leta 1992 zastopnik Slovenije na Prix Ostankino; 1996 delo dobi Grand Prix),
2007 Privid na rdečem otoku (1. nagrada na anonimnem natečaju Radia Slovenija 2007)

Zvočna dela in nagrade:

1987 Fedor Mihajlovič sedi (1987, soavtor s Kovačičem in B.Turelom; predstavnik JRT na Premios Ondas 87, nagrada za režijo na Ohridu 1989)
1988 Zvočne burleske (1988, predstavnik JRT na Prix Monaco 88)
1989 Ecophonia maris (1989, prvonagrajeno delo na Fedor 9O, predstavnik JRT na Prix Italia 9O in na Audiobox 9O v Maderi, posebna nagrada Prix Macrophon za režijo 1994, predvajajo ga na Finskem, Danskem, v Italiji, na Poljskem)
1991 Zvoki gore (1991, Prix Macrophon 91, prva nagrada – Grand Prix Macrophon, delo predvajajo na Finskem, Poljskem, in na ORF,na simpoziju »On the air, art in public, data space«, Innsbruck 1993)
1993-1994 Otroka reke (zvočni oratorij po delu Daneta Zajca – 1993-94, soavtor, zastopa Slovenijo na Macrophon 94 in Prix Futura 95)
1996 Apostoli in zbiralci groze (avtor in režiser, festival Ostankino 1996, Moskva – 1. nagrada – Grand Prix Ostankino za besedilo in režijo)
2008 Spanje na keltski gori ( neodvisna produkcija, soavtor in režiser ); 1. nagrada za dokumentarec na 9th INTERNATIONAL RADIO FESTIVAL OF IRAN, Teheran, 2008
2008 Miha Remec: LUČKOV LET (nagrada PRIX EX AEQUO za režijo, Bratislava 2008)

Filmografija / igrano-dokumentarni filmi:

1981 plesni film Dinarske skice
1993-2006 serija 44 dokumentarnih filmov »Razgledi slovenskih vrhov«
1999 Labirinti v gori / Podzemlje Pece
2000 Advent in voljčji čas
2001 Sokotra – otok zmajevega drevesa
2003 Dežela rodovitnega peska – Yemen
2006 Med tradicijo in izzivi časa

Nagrade za filmska dela:

1993 Zlati metulj Trenta, Italija, za film V kraljestvu pece
1997 Zlati metulj Trenta, Italija, za film Skrivnostna notranjost bele gore
2000 Nagrada Valsella, za film Kjer pršijo megle
2000 1.nagrada za celovečerni scenarij Črni klovn na mednarodnem razpisu IMAGINARNE AKADEMIJE, Zagreb (skupaj s soavtorjem Ferijem Lainščkom)

Spletni projekti:

POKRAJINA TE POVABI – PODOBE ŠAVRINKE (soavtorica Petra Tanko, Radio Slovenija, 2001) – predstavlja RTV SLOVENIJA na PRIX ITALIA, Bologna 2001 ter na PRIX EUROPA, Berlin 2001.
SOKOTRA, OTOK ZMAJEVEGA DREVESA ( spletna stran za dokumentarni film)
AMBIENTI HALŠTAT ( Radio / RTV Slovenija 2002/03 – predstavlja RTV SLO na PRIX EUROPA 2003 , Berlin ( 4. mesto – INTERNET FICTION EXPLORATION AWARD )