Foto: Murr

Cvetka Bevc

CVETKA BEVC, pisateljica, pesnica, glasbenica, rojena 29. oktobra 1960 v Slovenj Gradcu, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpopolnjevala na University College Cork. Sprva je delovala kot urednica Glasbene mladine, nato kot asistentka na Filozofski fakulteti, kasneje v Uredništvu igranega programa RTV Slovenija, urednica pri Državni založbi Slovenije, poučevala klavir, svobodna pisateljica, zdaj na SVŠGUGL Ljubljana. Do 2010 pri Društvu slovenskih pisateljev kot vodja strokovne službe, med leti 2007 in 2009 je bila programska voditeljica in koordinatorka Slovenskih dnevov knjige. Kot ustvarjalka radijskih iger je sodelovala z radiem Ljubljana, Maribor, Zagreb, Trst napisala nekaj filmskih scenarijev (Jaz sem pa muzikant, Kaj pa gospod Bach, Ta Rožina dolina, Mura-temna reka, Darilo za življenje, Pianist v belem, Krištof Zupet, slikar, Samorastniške kronike)) in glasbeno-gledaliških predstav (Sadna opera, Klavirski duhec Jošti, Izgubljena paličica vile Apolonije) ter številne glasbene podobe in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov. Literarni nastopi doma in v tujini (Velika Britanija, Avstrija, Hrvaška, Italija, Makedonija, Romunija, Estonija, Avstralija, Kitajska, Bolgarija, Grčija…). Njena dela in izbori pesmi in zgodb so prevedeni v številne tuje jezike.

Piše prozo, poezijo, scenarije, dramska besedila in mladinsko literaturo.

Nagrade in nominacije:

• nominirana za nagrado SODOBNOST – kratka zgodba 2018
  • prejemnica nagrade Srebrno pesniško pero na mednarodnem pesniškem festivalu v Varni (Bolgarija)
  • finalistka Pesniškega turnirja 2014,2015
  • nominirana za nagrado ALEKO, Festival satire Budimpešta 2013
  • leta 2014 nominirana za nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo s knjigo Čivknjeno od začetka do konca
  • leta 2012 med finalisti za nagrado kresnik z romanom Potovci
  • nominirana za nagrado desetnica in večernica 2012 z mladinskim romanom Desetka, ki je bil izbran za nacionalni projekt Rastem s knjigo.
  • leta 2011 nominacija za desetnico za najboljše mladinski delo s knjigo Pesem za vilo,
  • polfinalistka pesniškega turnirja 2011
  • leta 2008 za zbirko kratkih zgodb Zgodbe iz somraka prejela literarno nagrado Mreže mest 12. Pazinskih literarnih srečanj.

Dela:

Proza:

• Libar (2013)
  • Potovci (2012)
  • Ina (2011)
  • Desetka (2011)
  • Polomljeni vilin (2010)
  • Škampi v glavi (2010)
  • Soba gospe Bernarde (2007)
  • Zgodbe iz somraka (2007)
  • Prigode Špelce Žvekič (2003)

Pesniške zbirke: