davorin_lenko

Foto: Ivan Vinovrski, Maribor, 2014

Davorin Lenko

Otroštvo je preživel v Solčavi v Zgornji Savinsjki dolini. Po srednji šoli v Celju je vpisal študij primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, ki ga je zaključil leta 2012 z diplomskim delom Intertekstualnost in metafikcija v knjižni seriji The Dark Tower Stephena Kinga. Po končanem študiju se je preselil v Spodnjo Idrijo.
S književnostjo se aktivneje ukvarja od leta 2010. Kratko prozo in eseje, občasno pa tudi poezijo, je objavljal v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah.
Leta 2013 je pri založbi Center za slovensko književnost (zbirka Aleph) izšel Lenkov knjižni prvenec, roman Telesa v temi. Marca 2016 je v zbirki Litterae slovenicae (Društvo slovenskih pisateljev) izšel prevod romana v nemškem jeziku (Körper im Dunkeln). Novembra 2016 je izšla Lenkova druga samostojna knjiga, zbirka kratke proze z naslovom Postopoma zapuščati Misantropolis.

Proza:

• 2013 Telesa v temi, Center za slovensko književnost
  • 2016 Postopoma zapuščati Misantropolis, Center za slovensko književnost

Prevodi:

• 2013 „Eye,“ „Nest,“ „Lust,“ „Morning prayer,“ „Butterflies at night“ (pesmi), Društvo Idiot
  • 2014 Bodies in the Dark (odlomek romana), Center za slovensko književnost; 10 Books from Slovenia
  • 2015 Bodies in the Dark (odlomek romana), JAKRS (vzorčni prevod)
  • 2015 Testek a sötétben (odlomek romana), JAKRS (vzorčni prevod)
  • 2015 Testek a sötétben (odlomek romana), Magyar Lettre’ št. pomlad 2015 (literarni časopis, Madžarska)
  • 2015 Testek a sötétben (odlomek romana), Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja” (časopis festivala First novel Festival, Budimpešta, Madžarska)
  • 2015 Körper im Dunkeln (Prevod romana Telesa v temi v nemški jezik), Društvo slovenskih pisateljev

Nagrade in nominacije: