Petra Kolmančič, Karolina Kolmanič, Peter Kolšek, Darko Komac, Ivana Komel, Miklavž Komelj, Nataša Konc Lorenzutti, Majda Koren, Minka Korenčan, Barbara Korun, Janko Kos, Matevž Kos, Vladimir Kos, Tomaž Kosmač, Miran Košuta, Miroslav Košuta, Polonca Kovač, Vladimir Kovačič, Jurij Kovič, Kajetan Kovič, Željko Kozinc, Matej Krajnc, Marijan Kramberger, Taja Kramberger, Dragica Krapež, Marko Kravos, Manka Kremenšek Križman, Maruša Krese, Vlado Kreslin, Milojka Krez, Danica Križanič Muller, Rade Krstić, Mojca Kumerdej, Tone Kuntner, Meta Kušar, Feri Lainšček, Tomaž Lapajne Dekleva, Igor Likar, Mirana Likar Bajželj, Cvetka Lipuš, Florjan Lipuš, Janko Lorenci, Blaž Lukan, Pavel Lužan, Nika Maj, Svetlana Makarovič, Andrej Makuc, Vitan Mal, Ivan Malavašič, Mimi Malenšek, Marjan Marinšek, Vanesa Matajc, Nada Matičič, Neža Maurer, Eva Maurer Škofič, Andrej Medved, Dušan Merc, Franc Merkač, Ace Mermolja, Bojan Meserko, Janko Messner, Ivanka Mestnik, Miloš Mikeln, Jolka Milič, Ivan Minatti, Rudi Mlinar, Tine Mlinarič, Kristijan Močilnik, Vinko Möderndorfer, Vida Mokrin Pauer, Dušan Moravec, Andrej Morovič, Marjana Moškrič, Brane Mozetič, Kristijan Muck, Aleš Mustar, Bogdan Novak, Maja Novak, Novica Novakovič, Zlatka Obed - Obid Lokatos, Pavel Oblak, Blaž Ogorevc, Iztok Osojnik, Josip Osti, Damjan Ovsec, Boris Pahor, Jurij Paljk, Boris Pangerc, Tone Partljič, Saša Pavček, Tone Pavček, Vid Pečjak, Vanja Pegan, Vera Pejovič, Tomaž Pengov, Ana Pepelnik, Tone Perčič, Tone Peršak, Aleksander Peršolja, Žarko Petan, Milan Petek Levokov, Eva Petrič, Metod Pevec, Zoran Pevec, France Pibernik, Matjaž Pikalo, Boris Pintar, Klemen Pisk, Gregor Podlogar, Barbara Pogačnik, Andraž Polič, Sonja Porle, Marcello Potocco, Dragica Potočnjak, Jure Potokar, Lili Potpara, Janez Povše, Vasja Predan, Andrej Predin, Aleksij Pregarc, Sebastijan Pregelj, Slavko Pregl, Tatjana Pregl Kobe, Cveto Preželj, Bert Pribac, Marjan Pungartnik, Jana Putrle Srdić, Pavle Rak, Maja Razboršek, Mateja Reba, Alojz Rebula, Vladimira Rejc, Miha Remec, Štefan Remic, Primož Repar, Peter Rezman, Ana Ristović Čar, Tone Rode, Milivoj Roš, Janez Rotar, Drago Rotar Braco, Tea Rovšek-Witzemann, Andrej Rozman - Roza, Franček Rudolf, Dimitrij Rupel, Ernest Ružič, Jože Sevljak, Miša Shaker, Robert Simonišek, Barbara Simoniti, Veronika Simoniti, Ifigenija Simonovič, Sandi Sitar, Ivan Sivec, Miroslav Slana - Miros, Breda Smolnikar, Jože Snoj, Vid Snoj, Marko Sosič, Ivko Spetič, Marija Stanonik, Tončka Stanonik, Lucija Stepančič, Peter Stopar, Janez Strehovec, Vanja Strle, Marjan Strojan, Ivo Stropnik, Lucija Stupica, Primož Suhodolčan, Ivo Svetina, Magdalena Svetina Terčon,
Marko Kravos
Pesnik, pisatelj, otroški avtor, esejist in prevajalec iz Trsta
Marko Kravos

Rojen je leta1943. Šolal se je sprva v Trstu, kjer je maturiral na slovenski klasični gimnaziji. Potem študiral slavistiko na Univerzi v Ljubljani in diplomiral leta 1969.

Od leta 1970 do 1993 je bil glavni urednik Založništva tržaškega tiska v Trstu, potem dve akademski leti docent na stolici za slovenski jezik in književnost pri Univerzi v Trstu. Odtlej se je posvetil književnemu ustvarjanju, publicistiki, prevajanju.

Štiri leta je bil predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji, sedem let predsednik Slavističnega društva v Trstu, pet let Slovenskega kluba v TS, v Sloveniji pa štiri leta tajnik Društva slovenskih pisateljev in v letih 1996-2000 predsednik Slovenskega centra PEN.

Prevaja iz italijanščine, hrvaščine, španščine in iz narečne poezije v Italiji - tako slovenskih - rezijanskih in beneških avtorjev - kot italijanskih.

Njegova dela so prevedena v dvajset jezikov, največ v italijanščino, hrvaščino, makedonščino, nemščino, angleščino, francoščino, srbščino; obsežnejše objave njegovih del so izšle v madžarščini, ruščini, španščini. Pesmi so objavljene v številnih antologijah svetovne poezije.

Leta 1981 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2000 pa italijansko nacionalno nagrado za pesništvo Astrolabio d'oro v Pizi.

Kot književnik je nastopal po Sloveniji in Italiji, pa tudi v Zagrebu, Puli, Sarajevu, Beogradu, Skopju in Ohridu, Budimpešti, v Luganu v Švici, Celovcu, Gradcu, na Dunaju, v Parizu, Pragi, Moskvi in Peterburgu, v Tbilisiju, v Santiago de Compostella, v Guadalajari v Mehiki.

Pesniške zbirke:

• 1966 Trinajst, samozaložba
  • 1969 Pesem, Obzorja
  • 1972 Trikotno jadro, Lipa in ZTT, Trst
  • 1976 Obute in bose, Lipa in ZTT
  •  1977 Paralele, z grafikami M. Kravosa, samozaložba
  • 1979 Tretje oko, spremni esej Taras Kermauner
  • 1984 Napisi in nadpisi, samozaložba
  • 1985 V znamenju škržata, ZTT
  • 1986 Sredozemlje, slov.- ital.- hrv.- franc.- nem.- angl.  izdaja z grafiko Franka Vecchieta, Galerija TK, ponatis 1988
  • 1988 Ko so nageljni dišali, ilustr. Klavdij Palčič , Prešernova družba
  • 1992 Obzorje in sled, Državna založba
  • 1993 Sredi zemlje Sredozemlje, izbor in esej Tone Pavček
  • 1994 Il richiamo del cuculo, Kukavičji klic, izbor v ital.
  • 1996 Krompir na srcu
  • 1998 Vreme za pesna - Vreme za pesem, izbor v makedonščini in slov.
  •  2000 Jazonova sled- Le tracce di Giasone-Jazonov trag,(trojezična izdaja pesnitve: ital., hrv. in v slov., Milano
  • 2001 Sui due piedi, En plein officina
  • 2001 Potrkaj na žaro, epske pesnitve, Grosuplje
  • 2003 Ljube/zenske

Proza:

• 1999 Kratki časi - Trst iz žabje perspektive, črtice
  • 2002 U kratkim hlačicama,v hrv. prev. Sanja Širec
  • 2006 Trst v žepu

Samostojne objave književnosti za otroke:

• 1991 Tri pravljice: ena sladka ena rahla, ena skoraj modra , Trst
  • 1991 Tre favole: una dolce, una soffice ed una quasi azzurra, Trieste
  • 1993 Začarani grad, Trst, 2001 Maribor
  • 1994 Male zgodbe iz velikega življenja Bineta Brrvinca, Ljubljana
  • 1996 Ko je zemlja še rasla, Celovec
  • 2000 Quando la terra cresceva ancora, Monfalcone
  • 2001 Als die Erde noch klein war, Klagenfurt
  • 1996 Hudič iz kravjega jajca, Ljubljana
  • 2001 Začarani grad, Maribor
  • 2002 Zlati rog
  • 2003 Il castello incantato, Reggio Calabria
  • 2003 Il corno d'oro
  • 2004 Škrat Škrip Škrap nagaja rad
  • 2005 Podkovani zajec in modra oslica
  • 1993 Mravljinc Bine Brrvinc, audiokaseta, Ljubljana
  • 1998/9 Male zgodbe…Bineta Brrvinca, otroška igra z lutkami, izvedlo Slovensko stalno gledališče v Trstu v sezoni 1998/9, posnela in predvajala TV RAI v Trstu 2001

Radijske igre za otroke izvedene na Radiu TS in Radiu Slovenija:

• 1972 Govoreča žogica
  • 1994 Začarani grad
  • 1993 Deček s piščalko
  • 1994 Hudič iz kravjega jajca
  • 1995 Zlati rog
  • 1998 Škrip Škrap in krona Neumnosti
  • 2000 Lunino jajce iz Postojnske jame

Radijska igra za odrasle:

• 2002 Zlato runo-slovenska vrata v svet

Prevajalsko delo v slovenščino v samostojnih knjižnih izdajah

• 1974 Luciano Morandini, Zlati slanik - L'aringa d'oro, Pesniški list 21, Ts-Kp
  • 1985 Renato Quaglia, Baside - Besede, Trst
  • 1985 Slavko Mihalić, Petrica Kerempuh, Trst
  • 1988 Scipio Slataper, Moj Kras, Trst
  • 1990 Mjuta Povasnica, Zimska pravljica, pravljična zgodba, Trst
  • 1995 Michele Obit, Per certi versi - Po drugi strani, Vittorio Veneto
  • 1995 V tem strašnem času, antologija sodobne hrvaške vojne lirike, soprevajalec, Ljubljana
  • 1996 Loredana Bogliun La Peicia, zbirka poezije: italijanska, it. narečna, hrv. in slov. izdaja; v slov. prevedel M.K. Milano
  • 2001 Elio Vittorini, Moja vojna (La mia guerra), Gorica
  • Juan Octavio Prenz, Libertades minimas - Prostodušne malenkosti, Grosuplje 2003.
  • 2004 Di sale, sole e di altre parole - Iz soli in sonca in drugih besed; la nuova generazione in poesia a Trieste / nova generacija v tržaški poeziji - Kenka Leković, Gaetano Longo, Mary Barbara Tolusso, Lisa Deiuri, Umberto Mangani, Christian Sinicco, Luigi Nacci
  • 2006 Roberto Dedenaro, Plastične pregrade, kljubovalno cvetličenje

SORODNI AVTORJI