Društvo slovenskih pisateljev v okviru programa Literarni ciklusi, ki ga financira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije pripravlja in izvaja dogodke, s katerimi obeležuje za pisatelje, knjigo in kulturo pomembne dneve ter v ospredje kulturnega življenja in v središče medijske pozornosti postavlja avtorje in njihovo ustvarjalnost.

Vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu z literarnim branjem nastopijo novosprejeti člani Društva slovenskih pisateljev, ki v teh dneh z javnimi prireditvami, tako za otroke in mlade kot odrasle »odpre svoja vrata«. Blizu kulturnemu prazniku je 21. februar, svetovni dan maternega jezika, ki ga obeležimo z literarnim večerom zamejskih avtorjev. Na sedežu Društva potekajo tudi maratonska branja; literarni ustvarjalci berejo iz svojega opusa, pri čemer se jim pridružijo prijatelji in znanci. In širša publika, seveda. 21. marca, ob svetovnem dnevu poezije, v okviru večih literarnih branj spregovorijo – pesnice in pesniki.

V juliju podelimo Stritarjevo nagrado, v oktobru Jenkovo; oba nagrajenca po razglasitvi in svečani podelitvi nastopita na literarnih srečanjih po Sloveniji.

Še posebej barvita so literarna branja, pogovori, predstavitve na Pisateljskem odru slovenskega knjižnega sejma, pozno novembra, v Cankarjevem domu. Na medijsko opaženem prizorišču predstavimo naše programe in projekte, voščimo jubilantom, se s prireditvijo, ki nosi naslov »Z roba in čez rob« posvetimo zamejskim avtorjem, sodelujemo pa tudi v spremljevalnem programu slovenskega knjižnega sejma; »Sejem v gosteh – knjige v areni življenja.«

Leto zaključimo z diskretnim poklonom spominu na naše preminule člane.

Program celega leta je prepleten s še mnogimi literarnimi večeri, branji, srečevanji.

Pesnice-in-pesniki

Pesnice in pesniki.

V KULTURNI SOSESKI, ki se je z vrsto dogodkov v vseh njenih ustanovah, poklonila 21. marcu, SVETOVNEMU DNEVU POEZIJE, je na njegov predvečer in predvečer množičnega svetovnega pesniškega dogodka PESEM ZA BEGUNCE, v Narodni galeriji spregovorila – pesniška beseda.